26 Ocak 2013 Cumartesi

GÖLGE VE KEMİK-LEIGH BARDUGO

Kitap Künyesi
Adı:Gölge ve Kemik
Yazarı: Leigh Bardugo
Yayınevi: Martı Yayınları
    Sayfa:382
Öncelikle incelemem için kitabı gönderen Martı Yayınları'na teşekkürlerimi belirtmek istiyorum. 
Kitabımız Grisha üçlemesinin ilk kitabı. Dün öğlen elime geçen kitabı bu akşam bitirmem,herhalde kitabın akıcılığı ve sürükleyiciliği hakkında size çok şey anlatır. Bitmesini istemeyeceğim  kadar güzel bir an önce sonuna ulaşmak isteyeceğim kadar merak  uyandırıcıydı.
Önce belirtelim kitabın başında haritamız var. Yazar bizi bambaşka dünyalara götürecek anlayacağınız. Sonraki sayfada Grisha türleri yazılmış. İşte bir asker türümüz bir de yüce bilimciler ( insanlar cadı,büyücü olarak nitelendiriyor). Tabi Corporalki, Etherealki ve Materialki sınıfları ve onlarında alt sınıfları var. Tabi ki bunlar zerre kafanızı karıştırmasın çünkü kim kimdir necidir? kitabın sayfalarını çevirdikçe kavrayıveriyorsunuz. Yani o bambaşka dünya var ya adeta orada yaşıyormuşsunuz gibi. Zaten Grisha'lar kendi içlerinde giydikleri kıyafetlerle ayrılıyorlar. Birinin kıyafetinin rengine bakarak hangi sınıftan olduğunu anlıyorsunuz. İnsanlarla Grisha'lar arasındaki fark Grisha'ların kendi içinde de var. Grisha'lar rüzgara ateşe hakim olabilirler ya da şifacı cellat olabilir. Grisha'ların yetenekleri için 
"Sihir gibi görünen şeyler Grishaların maddenin en temel formuna hükmetmesinden ibaretti" deniliyor.  Doğuştan yeteneklidirler, çocukken sınanırlar yetenekli olanlar eğitime alınır. Ve Karanlıklar Efendisinin hizmetinde olurlar. Karanlıklar Efendisi'de Ravka Kralına hizmet eder. Merak etmeyin Grisha'lara alışmanız için kitabın sayfalarını çevirmeniz yeter.
Kitap açılışını bir yetimhanedeki iki yetimin sınanmasını anlatarak yapıyor.  Sonra yıllar geçiyor iki yetim Ravka Kralının ordusunda çalışıyor. Alina Starkov  haritacılık yapıyor. Malyen ise izcilik. Malyen o kadar yakışıklı ki Grisha kızları bile dönüp bir daha bakıyor. Aline ise Malyen'i seviyor ama işin uzun yıllar sürdürdükleri arkadaşlıktan öteye gitmeyeceğinin farkında.  Daha kitabın başlarında aralarında geçen şu diyalog geleceğe ciddi bir gönderme bence.
"Madem keyfin yerine gelmiş!" diye bağırdı Malyen. "Güneş bir kez daha parıldasın!" 

Bu askerler gemilerine binip geçilmesi imkansız karanlık diyarı geçip gerçek denizi görecekleri umudu yaşıyorlar. Tabi bu imkansıza yakın çünkü Volcra yaratıkları havadan onlara saldırıp onları öldürecektir Nitekim saldırı gerçekleşiyor ama  bir ışık volcraları gemiden uzaklaştırıyor. Alina ise kolundan tutulup Karanlıklar Efendisinin yanına getiriliyor. Meğersem bu Alina Grisha imiş. Hatta türünün tek örneği Güneş Elçisiymiş. Hayır bu kız sınanmıştı. Neden anlamışlar olayı diye düşündüm durdum. 
Ama nedeni beni Alina'a bir kez daha bağladı ve biraz da içimi burktu. Alina geç kalan eğitimini alabilmek için Küçük Saray'a götürülür. Ve burada vedalaşmadan kader dostu Malyen'den ayrılır. Saraydaki eğitimler onun  için çok zorlu geçer. Çünkü o daha gücünü bile çağıramayan bir Grisha'dır. Hatta eğitmeni onun için "Hiçbir şeyi yok daha bir koridoru bile aydınlatamıyor ama turp gibi" diyor.  Ama Karanlıklar Efendisi onun Karanlıklar diyarını yok ederek Revka'yı kurtarabileceğini düşünen , ona inanan tek kişidir.  
Bir de her bayana lazım olacak cinsten dediğimiz Genya adlı arkadaşı vardır. Neden böyle dediğimi okursanız anlarsınız.
Daha başlarda acaba Alina ve Maylen tekrar bir araya gelebilecek mi? Alina gücünü  kullanıp ülkeyi kurtarabilecek mi derken bir bakmışız buna daha  ciddi sorunlar eklenmiş.  Yani kitapta öyle bir an geliyor ki yok artık diyorsunuz.
Ve son olarak Alina'nın en sevdiğim cümlelerinden biri ; gücü için söylüyor. 
"Ben onun için doğmuştum. Hiç kimsenin beni ondan ayırmasına da müsaade etmeyecektim."
Kısacası kapağı ve ismiyle hayranlığımı kazanan, okudukça yazarın oluşturduğu dünyana bağlandığım , hem kitabın filmini hem de devamını iple çektiren bir eserdi  benim için.  
Keyifli okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder