4 Kasım 2013 Pazartesi

LETONYALI PIETR-GEORGES SIMENON

Kitap Künyesi
Adı:Letonyalı Pietr
Yazarı:Georges Simenon
Yayınevi:Feniks Kitap
Sayfa:173
Uzan zaman önce kitap araştırmalarımın birinde karşıma yazar Georges Simenon çıkmıştı. Hatta bir kenara da not almıştım. O gün bugündür aklımın bir köşesinde kalan yazarla sonunda tanıştım.
Bu kitap dedektif Maigret'in okuyacağımız ilk macerası.



Maigret pek çok ülkenin istihbaratından aldığı bilgiye dayanarak tren garının yolunu tutar. Çünkü gelecek trende hiç kimsenin ulaşamadığı,nadiren yakalanan ve yakalandığında da olaydan sıyrılıveren bir dolandırıcı bulunmaktadır.
Maigret verilen eşgalden yola çıkarak trende Pietr'i arar. Eşgali tutan birinin trenden inmesinin ardından trende bir ceset bulunur. Maigret önce trendeki olaya müdahale eder. Ardından Pietr'in gittiğini anladığı Majestic oteline geçer. Majestic zenginlerin ,elit kesmin kaldığı bir oteldir. O kadar ki müşteriler kimi zaman Maigret'e şaşkın gözlerle bakar.
Maigret Pietr'in Oswald Oppenheim adı altında çok zengin ve ünlü bir çift olan  Mortimer Levingston çiftiyle sohbet etmekte olduğunu görür. Ve her şey bu üçlüden ikisinin dağılmasıyla tuzla buz olur.
Maigret hem trendeki cinayeti hem bu kayıpları birbirine bağlayıp Pietr'in kimlikleri ardındaki büyük sırrı çözmek için kolları sıvar.

Bu kitabın ardından gözümü yazarın diğer kitaplarına diktiğim aşikar.Açıkcası yazarın tarzına bayıldım.  Önce bazı ipuçları verip ardından olayı komple gizemleştirip kafaları karıştırmış bu kitabında.Gizemli,merak uyandırıcı bir maceraya sevilesi  dedektif Maigret ile atılmak güzel bir deneyimdi. Tavsiye edilir.

Ve tanıtım bültenindeki  övgülerle yazımı kapatayım.

Bir mucize, bir şölen gibidir Simenon'un kitaplarıyla yaşamak. Bitmesin istersiniz, bitince ne yapacağım diye düşünmeye başlarsınız.
-Mehmet Güreli-

Maigret ölümsüz dedektifler arasında Holmes ile aynı yerde.
-People-

Çok az yazar böylesi sağlam bir üslupla insan hayatının çıplaklığını aktarabilir.
-A. N. Wilson-

Gerçekten harika bir yazar... Okunmaya değer; anlaşılır, basit, yarattığı dünyayla uyumlu.
-Muriel Spark-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder