7 Aralık 2013 Cumartesi

KEMİKLER ŞEHRİ (ÖLÜMCÜL OYUNCAKLAR 1)-CASSANDRA CLARE

Kitap Künyesi
Adı:Kemikler Şehri
Yazarı:Cassandra Clare
Yayınevi: Artemis Yayınları
                                                                        Sayfa:580




On beş yaşındaki Clary Fray New York'taki Pandemonium Kulübünde on yıllık kankası Simon ile takılırken bir çifti takip eden iki adamın arkasına düşer. Adamların niyetinin kötü olduğunu fark edince olaya müdahale etme isteği duyar. Ama konuşmalarda geçen bazı şeyler Clary'in kafasını karıştır. Üstelik çiftteki kızında onları takip eden iki adamdan olduğunu anlar. Olaya müdahale edemez ve çocuk öldürülür. Ama sorun şu ki ortada ceset falan kalmamıştır. Clary o zaman o saçma konuşmalardan bir anlam çıkarmaya başlar. Mecburen hiçbir şey yokmuş gibi davranmak zorunda kalır.Bu arada üçlü bir sıradanın onları nasıl görebildiği üzerine sohbet eder. Hatta Clary'i Enstitüye götürmekten bahsederler.Ama o gece Clary evine ulaşmayı başarır. Ertesi gün bu durumu; ressam annesi Jocelyn onu daima fantastik yaşamdan uzak yetiştirdiği için annesinin çok yakın dostu Luke'e çıtlatır. Ama net bir yanıt alamaz. Üstelik annesinin onun yaz tatilini yarıda kesip çiftliğe götürmeye kararıyla sarsılır.Bu duruma çok sinirler ve Simon'un gelmesiyle onunla dışarı çıkar. Kulüpte gördüğü üçlüden adının Jace olduğunu bildiğini yakışıklı çocuk tekrar karşısına çıkar. Ona Aşağı Dünyalı iblisleri avlayan Gölge Avcıları olduklarını ve normal bir insan olarak onları görmemesi gerektiği için  Enstitüye hocaları Hodge'nin yanına gitmek zorunda olduklarını söyler. Tam bu sırada Clary annesinden  bir telefon alır ve eve koşar.Evinde annesini bulamaz ve bir iblis tarafından saldırıya uğrar.Jace onu bulur ve Enstitüye götürür.
Claru böylelikle vampirlerle,kurtadamlarla,perilerle dolu bir dünyada gerektiğinde onları avlayan Gölge Avcıları'nın dünyasına adım atar. Kulüpteki diğer iki kişi olan  Alec ve Isabelle Lighwoood kardeşlerle tanışır.Ve bu iki kardeş bir sıradan olan Clary'den hiç hoşlanmamaktadır.
Enstitünün hocası Hodge ile tanışır. Sonuç olarak ya doğmadan kaybettiği babasının ya da şu kayıp olan annesinin gölge avcısı olduğu düşünülmektedir.
Jace ile Clary olayları araştırmaya başladığında Clary'in annesinin ondan pek çok şeyi gizlediği ,Clary'i adeta yalanlarla dolu bir dünyada yaşattığı ortaya çıkar.Araştırmalar 17 yıl önce Aşağı Dünyalılara savaş açan ve öldüğü sanılan Gölge Avcısı Valentine'nin bir ordu kurmak için Ölümlü Kupa'yı aradığı anlaşılır.
Clary hem annesini bulmak için hem de gerçeği öğrenmek için Jace ile birlikte heyecanlı bir maceraya atılır.
Kitap hakkında yorumuma gelirsek adını yüzlerce kez duyduğum yakın zamanda sinemaya da uyarlanmış bir eser olunca beklentimi bir hayli yüksek tuttum. Ve hayal kırıklığının zerresini yaşamadım.600 sayfaya dayanmasına rağmen 2-3 gün bir sürede bitirdiğim göz önüne bulundurulursa çoğu Artemis -Fantastik kitabı gibi çok akıcı bir kitap olduğu anlaşılır.Kimi yerde bolca güldüm kimi yerde şaşkınlık ifadelerini yüzümden silemedim.Bu maceraya bende en az Clary'i kadar atıldım. Tabi  Jace'e de bir o kadar hayran oldum.
Özetle yeni bir fantastik dünyaya adım atmak isteyenlere duyurulur.
Alıntılara geçersek...

"-Alaycılık hayal gücü iflas edenin son sığınağıdır,dedi Clary.
-Elimde değil.İçimdeki acıyı gizlemek için kılıç keskinliğinde zekamı kullanıyorum işte"

"O yalancı filan değildir. Özellikle de önemli şeylerle ilgili.Sana en korkunç gerçekleri söyler ama yalan söylemez,Sakince eklemeden önce bir an duraksadı.Bu yüzden cevabını duymaya dayanabileceğine  emin olmadığın sürece ona bir şey sormamak genellikle daha iyidir."

"Sevmek yok etmekti ve sevilmek yok edilecek kişi olmaktı."

"Ah,Tanrım,dedi Jace defteri bırakarak doğrulup otururken."Umarım önemli bir şey değildi."
"Bir uyku iksiriydi," dedi Clary,öfkeyle,şişeyi ayakkabısının ucuyla dürterek."Şimdi hepsi gitti."
"Keşke Simon burada olsaydı.Muhtemelen seni sıkıntıdan uyutabilirdi."

"Çok gösteriş budalası,değil mi?"diye homurdandı Simon.Ona nasıl dayanıyorsun?"
"Hayatımı kurtardı."

"Bir seçeneğin yok,değil mi?" diye sordu Clary."Bir gölge avcısı olmak konusunda?Yani bu işi bırakamazsın."
"Hayır." dedi Jace.Kapı açıldı ve nemli,sıcak hava içeri doldu.Fayton,yosunlu mermer duvarla çevrili yemyeşil bir çimenlikte durmuştu."Ama bir seçim hakkım olsaydı  bile yine de bunu seçerdim."
"Neden ?" diye sordu Clary.
Jace  bir kaşını kaldırınca Clary onu kıskandı.Bunu yapabilmeyi hep istemişti."Çünkü" dedi Jace,"bu işte iyim."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder