10 Mayıs 2014 Cumartesi

BİR KADININ GÖZYAŞI-THERESE DESQUEYROUX (2012)

François Mauriac'in 1927'de yayımlanan aynı adlı romanın beyazperdeye uyarlandığı film.(Küçük not yazarın bazı kitaplarına ikinci el almak isterseniz ulaşabilirsiniz. Ama araştırmamda filmi kitabının Türkçe basımını bulamadım.)

Film önce 1922 yılına götürüyor bizi.İki genç kızın samimi arkadaşlıklarını izliyoruz.Therese ve Anne...

Aradan 6 yıl geçiyor. Therese(Audrey Tautou) Anne'nin abisi Bernard Desqueyroux (Gilles Lellouche) ile evlenme kararı almış.
Bu evliliğin tek sebebi iki ailenin sahip olduğu çam ağaçlarının birleştirilmesi arzusu. Therese bu düşüncesinden duyduğu rahatsızlığı Bernand'a anlatıyor. Bernand ise para için yapılan bir evliliğin normal olduğu izlenimini veriyor.Therese kafasından bir sürü şüpheyle evleniyor.Bu evliliğin bütün sorunları çözeceğinden emin.



Ama bilin bakalım ne oluyor. Therese daha ilk günden mutsuz oluyor. Üstelik bunu kelimelere dökmesine gerek yok. Biz her şeyi yüzünde anlıyoruz.Evlilik onu sandığı mutluluğa eriştirmedi.

Mutsuzluğunu yaşamaya başlarken yeni bir gündem oluşuyor.Anne(Anais Demoustier) ailesinin onaylamadığı biriyle aşk yaşamaya başlıyor.Jean Azevedo( Stanley Weber) ile yaşadığı aşk çiftin balayını yarıda kesip evlerine dönmesine neden oluyor. 

Desqueyroux ailesi Anne ile kardeş gibi yakın olan Therese'nin üstüne yıkıyorlar bu aşkı bitirmeyi. Therese bu kadar entrikanın arasında hamile olduğunu öğreniyor.


Neler yaşanırsa yaşansın ,neler değişirse değişsin değişmeyen tek şey Therese'nin mutsuzluğu.
Bu mutsuzluk Therese'nin  geleceğini tamamıyla değiştirecek...

Filmle ilgili yorumuma geçmeden belirtmek istediği bir durum var.
Film taş çatlasa 15 yaşında olan iki kızla açılış yapıyor. 6 yıl sonra bu iki kız büyümüştür. Bu kızların yaşı 21'den fazla olamaz. Ama kızlardan Therese'yı canlandıran  Audrey Tautou 35 yaşında. Tamam oyunculuk yaş farkını kapatır diyenlere karşı çıkmak istemiyorum. Bende bu sözün doğruluğunu görmüşümdür. Tautou gerçekten çok iyi bir oyuncu. Filmin pek çok yerinde konuşmadan mimikleriyle o kadar çok şey anlattı ki...Ama durum şu yıl atlamasında daha yeni Therese'ı görür görmez bu yaş olayı gözüme battı. Yahu kadın 35 civarı görünüyor ama filme göre 21 olmalı moduna girdim. Hatta direkt Tautou'nun yaşına baktım.O derece gözüme battı yani. Evet Therese karakterine gerçekten can verecek yer yer mimikleri ile konuşacak çok oyuncu yoktur Tautou bu karakterin hakkın vermiş kabulüm. Ama dediğim gibi daha ilk dakikalardan kafam takılan yaş mevzusunu hiçe sayamadım.
Filme geçersek yukarıda da dediğim gibi Audrey Tautou harikalar yaratmış. Diğer oyuncularda hakkını vermiş. Yönetmen Claude Miller zamanı ve mekanı iyi yansıtmış. Özellik bazı zamanlarda atladığımız yıllar filmden kopuk olmamış aksine filmle bütünlenmiş.Filmin IMDb puanı 6.1 belirtmeden geçmeyelim.
Açıkçası filme biraz katı eleştiri yapmaya hazırlıklıydım.Ama özellikle son 40 dakika gerçekten filmin temposunu arttırdı ve  benimde olumsuz eleştiri yapma hakkımı elimden aldı.Genel itibariyle dönemini iyi yansıtan , karakterin ruh halini bu kadar iyi yansıttığı için Audrey Tautou'e hayran olacağınız sonlara doğru bizi düşünmeye ve niçin diye sormaya iten bir yapım olmuş.
Dip not:Therese karakterinin  film boyunca sık sık kitap okuduğunu es geçmemek gerek.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder