26 Ekim 2014 Pazar

THE WHISTLEBLOWER-MUHBİR (2010)

Film gerçek olaylara dayandığını belirten bir sözle açılışını yapıyor. Ardından 1999 yılı Ukrayna,Kiev'e götürüyor bizi. İki genç kızımız var Raya (Roxana Condurache) ve Luba (Paula Schramm). İkilinin bir şekilde sınırdan geçeceklerini anlıyoruz ve mekan atlaması yapıyoruz.
Kathryn Bolkovac(Rachel Weisz) ile tanışıyoruz.Nebraska’da yaşayan bir polis, velayeti ayrıldığı kocasında olan bir kızı var. Baba Dalton'a taşınacağı için kızından ayrılmak istemeyen Kathryn transferini beklemektedir. Lakin işler umduğu gibi gitmez o da 6 aylık ücreti 100.000 dolar olan bir işe girer.Hükümetin görevlendirdiği, Bosna'ya arabulucular sağlayan bir askeri üstlenici özetle  Amerika'yı Birleşmiş Milletler'de gözlemci olarak temsil etmek için Democra adına çalışacaktır.

Savaş sonrası Bosna ve Kathryn... Oradaki hiçbir polisin üstlenmediği vakalardan olan aile içi şiddet vakasına Viko (Alexandru Potocean) çözüm getirir. Bu olayda onun yükselmesini sağlar. En büyük destek  Madeleine Rees'den (Vanessa Redgrave)  gelir. 

Kathryn çalışırken rastladığı olayları eşeleyip olayın insan ticareti ile bağlantılı olduğunu anlayınca başlıyor olayın arkasına gitmeye. Ve insan ticaretinin ardında aslında görevi onları korumak olan kişiler olduğunu görünce bu uğurda ne pahasına olursa olsun mücadeleye başlıyor.
Filmde kısacıkta olsa Benedict Cumberbatch (Nick Kaufman)
Ve Monica Bellucci'i(Laura Leviani) görüyoruz.

IMDb tarafından 7.2 puan alan film için genel manada klasik denilse de bence olayların gerçeğe dayanması bu gerçeklerin yüzümüze çarpılması  ve insanlığın para karşısında yerle bir olmasını izlerken "amma da klasikmiş" demek yerine tüylerinizin ürpereceğine eminim.Ayrıca oyuncuları çok beğendiğimi de belirtmeden geçmeyeceğim. Bazen gözlerindeki hor görmeye bazen gözlerindeki acıya uyarak sinirlendim,üzüldüm. Kısacası insanlığın hangi tarafa doğru yol aldığını görmek ve empati kurmak için ideal bir film.

Dip not bu filmi izledikten sonraydı sanırım Son Sürat diye bir kitap okudum. Kitap da insan kaçakçılığı konusu işliyor. O yüzden linkini buraya ekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder