18 Temmuz 2013 Perşembe

KAYBEDEN ÖLECEK-PATRICK SENECAL

Kitap Künyesi
Adı:Kaybeden Ölecek
Yazarı:Patrick Senecal
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa:269

Yannick Bérubé bir bisiklet kazası sonrasında taksi çağırmak için en yakınındaki eve gider.Ormes Sokak 5150 numaralı ev. Ve bu evde görmemesi gereken bir şeye şahit olur. Evde zorla tutulan bir,ölmek üzere olan bir adama...


Bu olay onun sonu olması gerekirken evin babası Jacques Beaulieu ona ilginç bir açıklama yapar.
"Sen suçsuzsun bu yüzden seni öldürmeyeceğim ama seni dışarı da salamam" Bu açıklama hangi insan için yeterli olabilir. Ya da hangi insanı çıldırmaya itmez ki. Yannick olayı kavrıyor sonsuza kadar orada yaşayacak hali yok.Üstelik evin büyük kızı Michelle,Yannick'i bir kaşık suda boğacak babasının sürekli bahsettiği adaletten bihaber. Evin annesi Maude ise her şeye susmakla yetinen kocasına itaati prensip edinmiş dindar bir kadın.
Ve evin en küçük kızı Anne ne konuşuyor ne de duyduğuna dair bir işaret veriyor.
Kahramanımız Yannick evden kurtuluşunun tek yolunun kaçmak olduğuna inanıyor. Ve bunun için sürekli planlar kuruyor. Bu arada Jacques karakterinin adalet ve satranç tutkusu üzerine de söylevler dinlemekten geri kalmıyor.
Kitabın çoğunluğu Yannick'in ağzından anlatılıyor. Bu sayede bir tutsağın duygularını derinden yaşıyor. Onunla üzülüyor ,onunla kahroluyor ve dahası onun gibi kapana kısılmış hissediyoruz.
Geri kalan kısmın büyük çoğunluğu Maude'nin gençliğinde tuttuğu günlükten. Ki bu günlük sayesinde. Her şeye sessiz kalan bir insanın içten içe yaşadığı acıları,onu sessiz kalmaya iten şeyleri öğreniyoruz. Ki bu daha büyük acı.İnançları ve sessiz kaldığı şeyler arasındaki çelişki...
Kitabı gerçekten çok beğendim Bütün duyguları yansıtmasının yanında bizlerin de o duyguları hissedebilmesini sağlamış.Her bir sayfayı Yannick karakteri ile omuz omuza çevirmeme neden oldu. Kısacası bir tutsağın psikolojisine inmek isteyenlere şiddetle tavsiye edilir.
Ve kitabın 5150 Elm's Way adlı bir filmi olduğunu belirtmek gerek.Şu an arşivimde ve yakın zamanda izlenecek.
Alıntılara geçersek...
"Umut bundan böyle kendime sunmayacağım bir lüks. Çok pahalıya mal oluyor."
"Yazdıkça hayata bağlı kalacağım. Yok olup gitmeyeceğim.Yok olup gitmedikçe umut var demektir."
"Beni vuracak  ve bir hiç uğruna nedenini asla bilmeksizin öleceğim.Bu düşünce ölümün kendisinden çok daha korkunç ve  yürek paralayıcı bundan eminim."
"Bu başarısız kaçış girişiminden sonra hissettiğim tek şey sessiz ve gevşek bir boyun eğiş.Ve bu korkudan da kötü.Korkuda hiç olmazsa homurdan bir motor vardır.Boyun eğiş ise ,boş bir kaporta."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder