7 Ağustos 2013 Çarşamba

KORKMA BEN VARIM-MURAT MENTEŞ

Kitap Künyesi
Adı:Korkma Ben Varım
Yazarı:Murat Menteş 
Yayınevi:İletişim Yayınları
Sayfa:424


Bu kitabı aylardır okuma istiyordum. Bir türlü denk gelememiştim. Ve kitabı en sonunda okuyunca iyi ki de kafamdaki okuma listeme eklemişim dedim.
Kitabımız hayvanat bahçesinde kurşun yağmuruna tutulan bir çiftle açılışını yapıyor. Daha sonra kitap 4 farklı kişinin ağzından anlatılıyor. Ama her anlatıcının parçasında kısa kısa başka karakterlerde bir şeyler anlatma ihtiyacı hissediyor.
İlk anlatıcımız Fuat Atıf Tufa kısaca Fu. Kendisi Gönül İşleri Bakanlığı Basın Müşaviri.Bu Bakanlıkta neyin nesi derseniz,bireylerin aşklarını onaylayıp onlara Aşkart veren bir kurum. Bu kartlar sayesinde çiftler pek çok indirimden yaralanıyor. Hem de pek çok kişi teste tabi tutularak aldığı bakanlık onaylı bu kart sayesinde sevdiğine sevgisini ispatlamış oluyor.

Neyse kitabın başlarında bakanlığın 22 yaşlı üyesi katlediliyor. Fu rüya vasıtasıyla bu olayı önceden anlasa da olaya müdahale edemiyor ne yazık ki. Ve gelişen olaylar Fu'nun da öldürülecekler listesinde olduğunu gösteriyor.
Üstelik listede muhtemelen lise arkadaşı Müntekim Gıcırbey'de var.Fu katilin kim olduğunu öğreniyor ve intikam yeminleri ediyor
Sonra ikinci anlatıcımız Müntekim sözü alıyor.Kendisinin işi başkalarının intikamı almak. İşin detaylarını öğreninci harbiden bambaşka bir işi olduğunu anlıyoruz. Kendisi işi sırasında Şebnem Şibumi'yle tanışıyor. ve ona sırılsıklam aşık oluyor. Hatta Şebnem'den habersiz Aşkkart sahibi bile oluyor.

Sonra bu aşkın sahibi Şebnem başlıyor anlatmaya. Kendisi emekli bir emniyet müdürünün tarih öğretmeni kızıdır.Müntekim ile tanışmasından başlayıp bizi farklı bir uca götürüyor. Şebnem ayrıca tarih bilgisini anlatıcılıkta konuşturuyor.Yaşadığı günleri anlatırken o gün yaşanan önemli tarihi olaylara değiniyor.

Ve son olarak gangster Hayati Tehlike anlatıyor. Onun anlatımı kitap açısından hayati önem taşıyor. Çünkü hem önceki anlatılanlarda ki boşluklar hem de kitabın sonu onun sayesinde tamamlanıyor.

Kitabın en ilginç tarafı herhalde kitaptaki karakterlerin akıl almaz isimleri.
Abidin Dandini,Gerçek Tehlike,Atom Bombacıyan,Mr. Spock,Neptün Petunya...


Kitabın en güzel yanları kitaptan iğneden ipliğe her şeye rastlayabilmemiz. Kah bir şiirin mısralarında kah bir şarkının sözlerinde kayboluyoruz. Her an önümüze bir karikatür çıkabilir hazırlıklı olalım.
Kemal Tahir'in Mike Hammer adlı dedektif karakterinden,Alper Canıgüz'ün GizliAjans kitabına,Aldous Huxley'e,Star Wars'a,Agatha Christie'den,Edgar Allan Poe'ya,İkiz Kule olaylarında,Kennedy suikastine , doğa bilimci Alexander von Humboldt'a kadar her şeye ufak ufak değinmeler mevcut.

Elbette kitabı beğendim. Hem geniş bir genel kültür ağına sahip ,hem yönü saptanamayan ,
hem farklı bakış açıları ile birbirini tamamlayan ,akıcı diliyle kendini okutan ,sayfaları bir sürü soru işaretiyle çevirttiren güzel bir romandı.


Alıntılara geçersek...
"Siyah boks eldivenleriyle ecel,idman maçlarında,gölge boksunda asla rakip tanımıyor.Dünya kanlı bir havlu atarak terk ettiğimiz,tuzaklı bir ring..."
"Hayat insanlar güldüğünde ciddiyetinden kaybetmediği gibi,insanlar öldüğünde de gülünçlüğünden kaybetmiyor."

"En iyi arkadaş derken başınızı en çok derde sokan kişiyi kastediyorum."

"Sahip olmadığınız niteliklerle sizi övenler,taşımadığınız kusurlarla yererler de.

"Bilirsin... hayırın evete dönüşmesi,evetin hayıra dönüşmesinden daha kolaydır."

"Çok sevmek sonsuza dek kavuşamamak için en ideal yöntemdir."

"-Pinokyo yalanın sembolüdür.
-Yanılıyorsun Şebnem Pinokyo insan olma çabasını temsil eder."

"Eski şarkılar neden daha iyidir?Çünkü kötüler zaten unutulur."
"O gün anladım ki avarelik büyük bir konsantrasyon gerektiriyor... Teknolojik uygarlık, emniyeti dışlıyor.Her birimiz suikaste layık olmadığımızı ispatlama gayretindeyiz.Yabana atılmak da istemiyoruz. Sıradanlığın garantileri peşindeyiz."
"Başkalarının felaketinde eğlence kendi mahvımızda avuntu buluyoruz."

"-Kravatın çok güzelmiş?
-Sadece bir kravat işte.
-Aynısından bende de var.Roma'dan almıştım
-Ben de Fellini'nin 8,5 filminde Marcello Mastroianni'nin boynunda görmüştüm...
-Ciddi misin?
-Evet,ama film siyah beyazdı."

"Mana ile anlam arasındaki ayrıma temas ederiz Anlam bizdeki karşılıktır;mana ise hakikatin kendisidir. Böylece benzer şeyler arasındaki farklar ile farklı şeyler arasındaki benzerlikleri kurcalarız."









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder