20 Temmuz 2014 Pazar

CELLAT-CİHAN ERDEM

Kitap Künyesi
Adı:Cellat 
Yazarı:Cihan Erdem
Yayınevi:Dokuz Yayınları
Sayfa:314
 Kitabımızı yorumlamaya geçmeden önce bir teşekkürüm var. Cihan Erdem facebook üzerinden çekilişsiz,sadece küçük bir iki şart koyarak tam 500 kişiye birer tane kitap gönderdi. Kitap için bir ücret ödemediğimiz gibi kargo içinde 3.5 Tl gibi cüzi bir ücret ödeyerek birer kitap sahibi olduk. Özetle yazara böyle güzel bir düşünceyi hayata geçirdiği için teşekkür ediyorum. 
Yazarın facebook adresini de belirteyim ki yeni bir kampanyadan anında haberdar olun,ayrıca şu aralar global yaratıcı yazarlık atölyesi projesinin duyurusunu yapmıştır. Eğer yazar adayı iseniz paylaşımlara bir göz gezdirin derim.
Gelelim kitap yorumu...
Kitap açılışını esrarengiz bir adamın kitapçıdan "Cellat" adlı romanı almasıyla başlıyor. Büyük bir heyecanlı kitabı okumaya başlıyor.  Cellat romanı Yavuz Sultan Selim zamanına götürüyor bizi.O dönemde başkalarını öldürme arzusu duyan ve bu arzusunu bastıramayan Dev İsa ile tanışıyoruz. Dev İsa bu arzuyu bastırmayacağını anlayınca çareyi bu işi yasal yollardan yapabileceği tek mesleğe başvurmakta buluyor. Saraya cellat olma kararını veriyor.Yavuz Sultan Selim'in tahta yeni geçtiği için saraya yeni bir cellat alınması gerekiyor. Üstelik bu celladın onlarca isyancıyı öldüreceği garanti. Dev İsa bu heyecanla turnuvalara başvuruyor. Ve saraya cellat olma mutluluğuna eriştiğinde bazı şeylerin hiçte göründüğü gibi kolay olmadığını anlıyor.
Öte yandan esrarengiz adam "Cellat"ın sayfalarını çevirirken Dev İsa'dan cesaret almaya çalışıyor. O  birini öldürmek istiyor istemesine ama bir türlü cesaretini toplayamıyor.Dev İsa'dan  bu gücü alabilmek için nefes bile almadan "Cellat"ı okuyor.
Acaba esrarengiz adam kimi, neden öldürmek istiyor? ve en önemlisi "Cellat"ı okuyarak bunu başarabilecek mi? diye merak ederken kitap bir anda  bambaşka bir yöne kayıyor ve bizde şaşkın şakın okumaya devam ediyoruz.

Kitap oldukça farklı mekan ve zamanı başarılı bir şekilde birleştirmiş. Başlarda esrarengiz adam ve Dev İsa'nın hikayesi tarihi,gizemli kurguda ilerlerken bir anda kendimizi bilim kurguda bulduk ve bu geçişte hiç zorluk yaşamadık. Merakla çevirdik sayfaları. 

Fazla uzatmadan alıntılara geçelim...

"Sabır insan ruhunu yontar ve onu mücevhere çevirir."

"Hayatın anlamı kalmadığında anlam katmaya çalışınca doğru yerden başlanmazsa büyük  bir yanılgıya düşebilir insan."


"Sim,unutma ki evliya eşeği,eşek evliyayı eğitemez. Ayrıca cahillik ilimle yok olsa da kötülük baki kalır."


"Çocuklar su hassas bir kalbe sahiptir. Dini,dili,ırkı,düşüncesi,karakteri,rengi ve mezhebi ne olursa olsun bu ve benzeri değerleri hiç düşünmeden bünyesine kabul ediyor.Suyun tepki verdiği tek şey şiddettir. Eğer ona şiddet uygulamaz ve yumuşak davranırsanız asla sizi yarı yolda bırakmaz. Gerekirse bağrına basar ve başının üstünde taşır. Ama ona zor kullanıp sert yaklaşırsanız sizi derinliklerine alarak cezalandırır."


"İnsanoğlu bu söylediklerinin temelinde dinlemeyi bilmediler. Milyonlarca yıldır yani Dünya var olduğundan bu yana kulak vermeyi ve dinlemeyi beceremediklerinden yaptı bütün bunları. Oysa dil ve kulak ne muazzam şeylerdir. Ama kalp daha değerlidir çünkü bazen dilin söyleyemediklerini içinde yaşar. Eğer insanlar kalp ile iletişime geçmeyi becerebilselerdi hiçbir ölüm yaşanmazdı."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder