20 Ağustos 2014 Çarşamba

KIRMIZI ELDİVEN-HOLLY BLACK (LANET İŞLEYİCİLER-2)

Kitap Künyesi
Adı:Kırmızı Eldiven
Orijinal Adı:Red Glove
Yazarı:Holly Black
Çevirmen:Yiğit Değer Bengi
Yayınevi: Dex Kitap
Sayfa:304
Serinin ilk kitabı olan Beyaz Kedi inceleme buradan ulaşabilirsiniz.
Yorumum ilk kitabın sonuna ilişkin spoiler içerir.


Beyaz Kedi'nin sonunda Cassel'in annesi Shandra sağolsun Cassel-Lila ilişkisi sarpa sarmıştı. Malum çok zeki annemiz Lila'yı Cassel'e aşık olması için işlemişti. Kitabın sonunda bunu öğrenince kalakalmıştık.
Bu kitapta Cassel'in Lila'ı unutmak için gösterdiği çabaları okuyarak başlıyoruz. Annesi ile takılan ve annesine dolandırıcılıkta yardım eden Cassel okullar açılır açılmaz soluğu Wallingford'da alıyor.
Cassel Lila'a işlendiği söylemiş üstelik kendisinden uzak durması gerektiği konusunda anlaşmışlar. Bu her ne kadar karşılıksız sevmek için işlenen Lila için zor olsa da.
Ne yazık ki Lila anlaşmayı bozuyor ve Wallingford'a okumaya başlıyor. Cassel için zor anlar böyle başlıyor. Lila ile sevgili olmak için her şeyi feda edebilecek düzeyde olsa da onu kullanmayacak kadar ahlaklı davranıyor ve Lila'dan uzak durmaya çalışıyor. Emin olun bu uzak durma çalışmaları geçen kitapta ortak olup cinayet işleyen ikili için fazlasıyla imkansız olacak.

"İnsanlar ancak başka seçenekleri olmadığında değişirler."

Cassel malum çok nadir bulunan türden olan dönüşüm işleyicisi. O kadar kıymetli ki Lila'nın babası olan, Zacharov ailesi mafya lideri Cassel'i ele geçirmek için kendini suikast girişiminde bulunan Philip ve Barron'u öldürmekten vazgeçiyor. Cassel o derece önemli biri anlayacağınız.
Daha okulun ilk günü Cassel FBI için çalışan Hunt ve Jones tarafından  alıkonuluyor. Ne olduğunu anlamadan Philip'in FBI için muhbirlik yaptığını ve şimdi de öldürüldüğünü öğreniyoruz. FBI Cassel'e cesetleri dahi bulunamamış kişileri kimin öldürdüğünü Philip'in kendilerine açıklayacağını anlatıyor. Artık o öldüğüne göre yardım için Cassel'e başvuruyorlar. Philip'in katilini bulması için eline dosyaları tutuşturuyorlar. Üstelik işleyici çocuklar için hükümetin programına katılabileceğini ima ediyorlar.
Cenazeye Zacharov'da katılıyor ve Cassel'e iş teklif ediyor.

"Hayat berbat kararları iyi gösterecek fırsatlarla dolu. İlkinden sonra her şey çok daha kolaylaşıyor."

Garibim Cassel'in peşinde hem FBI hem Zacharov var. Üstelik abisinin katilini bulmak zorunda hem de dönüşüm işleyicisi olduğunu etrafa ifşa etmeden. Ayrıca Lila'nın aşkını kullanmadan daha ne kadar dayanabileceğinden kendide emin değil.
Cassel arkadaşları Sam ve Daneca'nın yardımlarına da başvurarak hem cinayeti çözmeye hem kendini kurtarmaya çalışıyor
Bakalım ne kadar başarılı olabilecek?

"Okulda olmalısın şu an",dedi sonra saatine baktı."Uyuyor olmalısın."
"Biliyorum" dedim,tezgaha biraz para koyarak."Ailevi sorunlarım var."
"Hiçbir sorun gece vakti çözülmemiştir."dedi."Gece yarısı pişmanlık zamanıdır."

Gelelim yorumuma ilk kitabın ardından ikinci kitap için Lila'nın işlenmesi dışında oldukça sağlam bir kurgu oluşturulmuş. Muhbir abinin öldürülmesi...Serilerin orta kitapları baz alındığında mükemmel olmasa da ortalamanın üstü olarak değerlendirilebilir. Üstelik yazar Philip'in öldürülmesini 2. kitabın konusu oluşsun diye yazmaktan öte mantıklı gelişen olaylar silsilesi izlenimi vermeyi başarmış. Bu yönünü çok sevdim.
Cassel'in FBI ve Zacharov  arasında yaşadığı ikilemler,kendisinin iyi mi kötü mü olduğuna ilişkin düşüncüleri oldukça iyi yansıtılmıştı. Hele de Lila'nın lanetini kullanmamak için direnişleri...
Özetle ilk kitabı beğenenlerin severek okuyacağı bir geçiş romanı. Yalnız şöyle bir durum var ki ilk kitapta takılmamaya çalışsam da şimdi beni dile getiren,ufak tefek yazım yanlışlarının bu kitapta da devam etmesi.Umuyorum sonraki baskılar hatalardan arınmış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder