14 Eylül 2014 Pazar

KARA YÜREK-HOLLY BLACK (LANET İŞLEYİCELER-3)

Kitap Künyesi
Adı:Kara Yürek
Orijinal Adı:Black Heart 
Yazarı:Holly Black
Çevirmen:Yiğit Değer Bengi
Yayınevi: Dex Kitap
Sayfa:275
Serinin ilk kitabı olan Beyaz Kedi inceleme buradan  ikinci kitap olan Kırmızı Eldiven incelemesine ise buradan ulaşabilirsiniz.
Yorumum ilk iki  kitabın sonuna ilişkin spoiler içerir.


İncelememi geçen kitabın sonunda olanların bu kitaba yansımaları şeklinde yapacağım.
İlkin Lila'nın annesi tarafından kendisine karşı aşık olsun diye işlenmesi ile başa çıkamayan Cassel,Deneca'dan Lila'yı kendisine karşı duygusuzlaştırması için işlemesini istedi. Ama Deneca bunu beceremeyip Lila'nın Cassel'in niyetini öğrenmesine neden oldu. Lila'nın laneti de sönünce Cassel'e sağlam bir ayar vermişti. Lila ayrıca Zacharov ailesinin başına geçmek için mayfaya törenle adım atmıştı.

"Lila da hala benim olacaktı.
Benim. Aşkın dili böyledir işte,mülkiyetçidir.Böyle bir cümleyi işlerin hayrınıza gelişmediğine dair ilk işaret saymalısınız."

Cassel boş durmamış kendisi ve abisi Barron'ı FBI'nın programını girdirmeyi başarmıştı.Cassel okulu bitirene kadar  resmi bir şey olmasa da şimdi abisinin yanında gözlem yapıyor. Bilin bakalım kimi gözlüyor? Biricik aşkı Lila'yı ve bu takip Cassel'in bir cinayet emri verdiğini öğrenmesi ile bayağı ileri boyutlara taşınıyor. Cassel bu olaylar konusunda Ajan Yulikova'a çatır çatır yalan söylüyor.

"Elimdeki tek planın dünyada en güvenmediğim iki kişiye dayanmamasını umuyorum. Barron ve kendim."

Cassel'in annesini Shandra'nın işlediği tek kişinin Lila olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz.
İşleyicilere karşı 2 numaralı yasayı geçirip  herkesi teste tabi tutmak isteyen Vali Patton'u da işleyen Shandra foyası meydana çıkınca soluğu kaçmakta alıyor. Tabi 2 numaralı yasada geçmeye adım adım yaklaşıyor. Cassel annesinin yerini bilmiyor ta ki annesinin Zacharov'un elinde olduğunu öğrenene kadar. Meğer annesi çok kıymetli yaşam elmasını yıllar önce Zacharov'dan araklamış.Ama elmas şimdi kayıpmış. Cassel annesini kurtarmak için elması aramak zorunda kalıyor.

"Herkesin hayatı boyunca tanıştığı en çekici insanın kim olduğunu bilmek ister misin?En sevdikleri kişiyi anımsatan kişiyi?Herkesin en sevdiği kişi kendileridir...başkası değil."

Okulda ise işler bir hayli garipleşiyor. Mina Lange isimli bir öğrenci Cassel'den yardım istiyor. Ona şantaj yapıp 5000 dolar istiyorlarmış ama Cassel dolandırıcılığın kitabını yazdığından kızın yalan söylediği yerler olduğunu anlıyor. Ama genede yardımını esirgemiyor.

"Doğumdan mezara kadar biliriz ki bir gün sıra bize gelecektir. Bizim trajedimiz bizden önce başkasının başına gelebileceğini unutmamızdır."

Sam ve Deneca yollarını ayırıyor her ne kadar Sam bu durumu kaldıramasa da Deneca başka biriyle çıkıyor. Şimdi söylemiyorum ama duyunca çok şaşıracaksınız.
FBI ise Cassel'den bir suikast gerçekleştirmesini ister. Öyle ya da böyle bu çocuğun sonu katillikte yatıyor. Ama Cassel devlet işi olduğu için bu işi yapmaya hazır lakin anlatılanlar onun işkillenmesine neden oluyor. Ve FBI'a güvenini sorgulamaya başlıyor.
Cassel Yaşam Elmasını bulmalı,bir suikast gerçekleştirmeli,Mina'nın sorunu çözmeli ve en önemlisi Lila'a aşkını anlatabilmeli...

"İlk aşık olduğumuzda sevdiğimiz şey kızın kendisi değildir.Aşık olma durumuna aşığızdır. Kızın aslında nasıl olduğu ve neler yapabileceği konusunda hiçbir fikrimiz yoktur. Onu algılayış biçimimize ve onun yanındayken dönüştüğümüz şeye aşığızdır. Aptalızdır."

Gelelim yorumuma 3 kitaplık Lanet İşleyiciler serisi bence oldukça güzel bir finalle son buldu. Bizi kahrımızdan ağlatmadı,üstelik yüzümüze tebessüm kondurdu.
Sanıyorum bu serinin en sevdiğim yanı  ki aynı zamanda en farklı yanlarından biri Cassel'in zorlukların üzerinden gelirken yaptığı sağlam dolandırıcılık numaraları. Bu kitapta Cassel'in zekasına,yeteneğine hayran kalacaksınız. Özellikle ava giderken avlanacak insanları okurken...
Bu serinin ve özellikle bu kitabın ikinci en sevdiğim yanı Cassel'in ve Lila'nın birbirlerini olan aşkının çok iyi hissettirildiği. Özellikle Cassel'in alev alev yanan yüreğini resmen görüyoruz.
Üçüncü en sevdiğim özellik ise fantastik denilince akla ilk gelen doğaüstü canlılarda uzak olarak fazlasıyla farklı olması.
Özetle farklı bir fantastik kurgu ile dolandırıcılık zekasının harmanlandığı ve çocukluk aşkı ile işleri yoluna koymayı bir türlü başaramayan Cassel'in hikayesi tavsiye edilir.

Dipnot: Belirtmezsem olmaz tam 3 kitapta da göze batacak kadar fazla yazım yanlışı vardı. Belki sadece bu baskıya özgüdür diğer baskılarda düzeltilmiştir ya da düzeltilecektir ama gene de belirteyim.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder