28 Eylül 2014 Pazar

SALEM 1. SEZON FİNALİ

Salem dizisinin  ilk bölümü yayınlandığında etrafta o kadar çok yorum yazıldı ki dayanamadım ilk bölümü izledim. Aslında pek beklediğim gibi çıkmasa da izlemeye devam ettim. Bunun en büyük sebepleri az biraz merak duygusu ve ER dizisinde tanıdığım aynı zamanda  çok sevdiğim Shane West'in dizinin başrolünü üstlenmesiydi. Hal böyle olunca bir dargın bir barışık izleyip bitirdim 1. sezonu.Zaten 13 bölüm olduğu için pek çoğumuzun boş zamanı varsa 2 günde bitirebileceği bir dizi. Dizinin incelemesi şöyle yapacağım kısa bir paragraf konuyu özetleyip ardında son bölümlere ve özellikle finale değinerek bol spoili bir sezon finalinde neler olmuş? yazısı yazacağım. Eğer diziyi izlemeyi düşünüyorsanız ya da henüz son bölümleri izlememişseniz spoiler başlığından itibaren yazıyı okumamanız önemle rica olunur.
Salem adından tahmin ettiğiniz üzere bir cadı dizisi ki dizideki bazı karakterlerin gerçek yaşamdan esinlendiğini belirteyim hemen hatta buyurun bakın.
       Uzatmadan geçelim karakterlere. John Alden (Shane West) kasabanın en güçlü kişisi                      George Sibley'in ( Michael Mulheren) nefret ettiği kişi olunca John'a da orduya katılmak farz oluyor. Sevgilisi Mary'e(Janet Montgomery) ise kısa sürede döneceğini sözünü vererek kasabadan ayrılıyor. Ardından  Mary'in hamile olduğu öğreniyoruz. Bu hamilelik durumu yüzünde George Sibley'in hışmına uğrayacağını biliyoruz çünkü George daha bölümün başında zina suçu işlediği için  Isaac Walton'un(Iddo Goldberg) alnını damgalayan zalim biri. Düşünelim bakalım Mary ,George'un en nefret insandan evlilik dışı hamile kalmışsa neler olur? Neyse Mary arkadaşı Tituba(Ashley Madekwe) vasıtasıyla bir nevi karanlık güçler kürtajı yaptırıyor. 
Aradan uzun yıllar geçiyor John'un söz verdiği gibi kısa bir süre değil anlayacağınız,John Salem'e dönüyor.ve o da ne? Mary en  büyük düşmanı George Sibley ile evlenmiş ve Salem'in en zengin,güçlü kadını olmuştur. John bu gerçekle yüzleşirken bir de kasabanın Cotton Mather(Seth Gabel) ve kasaba meclisinin şüpheli iddialarla önlerine gelenleri "cadı" iddiasıyla idama mahkum ettiklerini görmüştür. Bunun ardından John kasabada masum olduğu halde idam edilenlerin önüne durmaya çalışacak ve aşkı Mary'i tekrar kazanmaya çalışacaktır.
Küçük bir dipnot dizide bütün oyunculara başarı buldum ama Janet Montgomery ayrı bir başarılı. Özellikle 9. bölümdeki "uyku için ilaç" konuşması ve ardından attığı mimiklerle beni kendine hayran bırakmıştır. Bence kendisi mimikleriyle konuşan bir oyuncudur.

Spoiler...

Cotton Mather'den bir dönem cidden nefret ediyordum.Önüne gelenin cadı olduğuna inanıyordu,masum insanları asıyordu,laftan anlamıyordu. Ama babası Increase Mather(Stephen Lang) ile tanışınca  anladım Cotton'un çocukluğuna inmek gerek. O Increase ne zalim bir adam yahu herkese rahmet okuttu. 
Adam merhametsizlik kelimesinin vücut bulmuş hali. Bırakın başkasına yaptığı işkenceleri kendine bile işkence yapıyor. O derce psikopat bir adamdır yani.Bir de oğlunun sevdiği kadını fahişe olduğu için köyden sürdürüyor. Oğlu darma duman oluyor.
Bu arada Tituba'nın bu işkencelerden nasibini aldığını söylemiş miydim?
Tituba'nın pisliklik yapıp John Alden bizim liderimiz diyerek okkalı bir iftira attığını belirtmiş miydim?
Tabi ki Increase Mather'in bu iftiraya inanıp John Alden'ı tutuklatması bizi hiç şaşırtmadı.
Lider cadı bile olsa kendisi için üzüldüğümüz Mary'in bu sahnede mimiklerini konuşturduğunu es geçmeyelim.
Aşkı için içi yansa da 13 masum kanını akıtıp büyük ayini tamamlayacak olması kaçınılmaz bir gerçektir.
O bu değilde şu yaşlı cadılar harbiden insanın içine korku salıyor.Üstelik 13. kurbanın John Alden olması gerektiğini söylüyorlar. Alttan alttan Mary'e zaten çocuğunu bize verdin sıra çocuğun babasında mesajı veriyorlar.
Bu arada cadılık suçlaması ile John'un davası görülmekte ve Cotton John'u savunmakta.
Increase Mather ise John'un bütün ipliğini pazara çıkarmakta meşgul.Aslında askerlik yapmaktan çok  yerlilerle birleşip kendi silah arkadaşlarını öldürdüğü  anlatması gibi...
Aslında John'u dinlemek gerek kendince sebepleri var.
Öte yandan tek ipliği pazara çıkan John olmamıştır. Tituba kendini ispiyonlayan Mercy Lewis'i (Elise Eberle) de aradan çıkarmıştır. Cadı kurbanı değil cadı olduğunu Increase'e söylemiştir. Ama Mercy yakalanmamış ve ormanda takılmaktadır.
Hatta Mary'e Increase'i öldürmek için yardım eder.Mary Increase'i ortadan kaldırmak için sadece Mercy'i kullanmaz ayrıca kasabanın en çok mağdur edilen kişisi Isaac'ı da kullanır. Ama ne yazık ki görev başarılı olamaz.
Neyse olaylar gelişir Mary ayini falan sallayıp, büyü gücüyle John'u hapisten çıkarır. Ayini siz tamamlayın ayağı çekerken Tituba ona çocuğunu yaşadığını eğer ayini tamamlamazsa öldürüleceğini söyler.
Mary ise evladının yaşıyor olma ihtimalini göz önüne alır ve ayini tamamlamaya karar verir.
Bunun için 13. kurbanı gözüne kestirir. Bu kişi zalim Increase Mather'den başkası olmayacaktır.
Mary eşsiz manipüle etme yeteneğine kullanarak oğlunun babasını öldürmesini sağlar.
Bu esnada bir cadı olan yargıç Magistrate Hale(Xander Berkeley) kızı ve karısı ile evin gizli yerinde saklanmaktadır.Belirteyim aşağıdaki sahne John ile kızını aradığı sahne.
Mary son kurbanla birlikte büyük ayini tamamlar. Artık cadı kanı taşımayanlar veya cadı kanına temas edenler hariç herkesi salgın hastalık beklemektedir.
Yargıç Hale'nin  kızı Anne(Tamzin Merchant) cadı olduğunu kabullenmezken bir de üstüne herkes ölürken saklanmak eklenince çıldırır.Burada cadı güçleri devreye girer. Ve kızımız anne,babasını bilinçsiz bir şekilde öldürür.
Çıldıran sadece Anne değildir. Mary tarafından kullanılan Mercy'de çıldırmış. Üstelik Mary için Rose'i öldürdüğü için gecenin gerçek kraliçesi olduğunu söyler ve Mary'den intikam alacağını söyler. Alır mı alır Tituba mevzusunu hatırlamak bile yeter.
Bütün bunlardan en zararlı çıkan John Alden oldu sanırım.Adam bir de son dakikalarda asılıyordu. Yerliler onu kurtarmaya geldi bu seferde vuruldu. Bahtsız bu adam ya. Yalnız yerlilerin bu adamla mevzusu ne? 2. sezona kalan konulardan
Bölüm sonu Mary 7 yıl sonra öldüğünü zannettiği yavrusuyla kavuşur.

Bakalım Mary,John,Mercy,Anne,Isaac,Cotton gibi ölmeden sezonu bitiren karakterleri neler bekliyor?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder