15 Aralık 2014 Pazartesi

CRIMSON TIDE-DENİZDE İSYAN (1995)

Rusya'da büyük bir iç karışıklık yaşanmaktadır. O kadar ki olaya Fransa,İngiltere ve tabi ki Amerika dahil olur.Bu durum Rus asilerinin hoşunu gitmez.
Doğal olarak Rus asilerin nükleer füzeleri ele geçirip Amerika ve Japonya'ya tehditler savurması pekte şaşırtıcı bir olay olmaz. Rus asilerin elinde henüz füzelerin fırlatma kodu olmasa da Amerika bu tehdit üzerine nükleer denizaltılarını harekete geçirir.
Kaptanı  Frank Ramsey(Gene Hackman) olan Alabama adlı denizaltının 2. Kaptanı olarak Ron Hunter'ı(Denzel Washington) seçilir.
Denizaltının diğer mürettebatlarını kısaca tanırsak Roy Zimmer (Matt Craven),Bobby Dougherty(James Gandolfini),Peter 'Weps' Ince(Viggo Mortensen) ve Boat(George Dzundza)...
Gerektiğinde Rusya'ya nükleer füze fırlatmakla görevlendirilmiş denizaltı kalabalık mürettebatıyla yolculuğa başlar.
 Yolculukla birlikte  Ramsey ve Hunter küçük şeylerde dahi sürtüşme yaşamaya başlar.
Denizaltısını evladı gibi sahiplenmiş ,katı görüşlü ve füzeleri fırlatmakta bir hayli hevesli Ramsey, doğru bildiği söylemekten çekinmeyen,savaştan kaçınan Hunter daha cicim aylarında anlaşamazlar anlayacağınız.
Haliyle orta iki ülkenin kaderi açısından verilmesi gereken çok önemli bir kararda düşecekleri fikir ayrılığı bütün denizaltı içerisinde büyük bir karmaşaya sebep olacaktır...

Gelelim yorumuma  muhtemelen beğenmeyeceğimi düşünüp uzun zamandır izlemeyi ertelediğim filmi bir hayli beğendiğimi inkar etmeyeceğim. Şimdi övmeye nereden başlasam,öncelikle işleniş bir hayli farklı sıradan bir ast-üst çekişmesi falan değil,ortaya bir olay koymuşlar ki kimin tarafında yer alacağınızı belirlemek çok zor. Bana kalırsa Hunter %90 haklı ama böyle düşünen biri olarak ben bile arada ya Ramsey haklıysa diye düşünmeden edemedim anlayacağınız izleyiciyi bile ikilemde bırakan bir kurgu vardı. Ayrıca fazlasıyla gerilimli sahneler mevcuttu denizin bilmem kaç feet altında iki denizaltının kapışması ilk aklıma gelenlerden, bir de filmin sonlarına doğru gelen mesajın okunduğu andaki gerilimi kolay kolay çok filmde yaşamadım.
Oyunculuklar zaten dört dörtlüktü Denzel Washington ve Gene Hackman ünlerinin haklarının fazla fazla vermişlerdi,diğer oyuncularda ikiliye muazzam şekilde eşlik etmişlerdi yani iki büyük ülkenin savaşı kapıda ve bir denizaltında nükleer füze fırlatacak bir grubun gerilimini başarıyla yansıtmışlardı. Son olarak filme keskin ve akılda kalıcı diyaloglar yer yer ortamı yumuşatan espriler hakimdi.
 IMDb tarafından 7.3 ile puanlandırılan filmin hakkını aldığı kanaatindeyim. 
Film boyunca en sevdiğim sözlerden birini belirterek yazımı sonlandırıyorum...
"Nükleer Dünya'da, Gerçek Düşman, savaşın kendisidir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder